John Charles

William John Charles (født 27. desember 1931, død 21. februar 2004) var en walisisk fotballspiller, mest kjent som spiller for Leeds United og Juventus på 1950- og 1960-tallet. Mange mener han var en av de beste spillerene noensinne fra Storbritannia. Hans favorittposisjon på banen var spiss, men han kunne brukes nær sagt hvor som helst. Han ble innvalgt i Engelsk fotballs Hall of Fame i 2002.

Han fikk aldri en eneste advarsel, ikke et eneste gult kort og ble aldri utvist. Hans fotballfilosofi gikk ut på å alltid gjøre sitt beste uten å skade andre. I Italia og England ble han kalt Il Gigante Buono og The Gentle Giant – den snille kjempen.

Han startet spillerkarrieren i Swansea City som ungdom, men ble raskt oppdaget av Leeds United. Etter ni år i Leeds, ble han i 1957 solgt til Juventus i Torino i Italia for daværende overgangsrekord på 65 000 pund. På sine fem år i Juventus vant han Serie A tre ganger og den italienske cupen to ganger og i 1997 ble han av Juventus’ supportere valgt til den beste utlending som hadde spilt for klubben.

Charles vendte så tilbake til Leeds United i 1962, men fikk problemer med å omstille seg til den engelske fotballen igjen steel water container. Han dro så tilbake til Italia for å spille for AS Roma, men etter en god innledning ble han skadet og forlot landet til fordel for hjemlandet Wales og klubben Cardiff City.

John Charles ble så spillende manager for Hereford United og var det i fem år før han i 1971 gikk til Merthyr Tydfil FC, igjen som spillende manager thermos australia. Han la opp som aktiv i 1974 etter 26 år som profesjonell fotballspiller. Senere var han blant annet i Canada, der han var leder i klubben Hamilton Steelers før han flyttet til Yorkshire i England der han livnærte seg som pub-eier i mange år. Han fikk på sine eldre dager diagnosen Alzheimers sykdom.

Charles var kommandør av Order of the British Empire.

1 Kelsey · 2 Williams · 3 Hopkins · 4 Sullivan · 5 M. Charles · 6 Bowen  · 7 Medwin · 8 Hewitt · 9 J. Charles · 10 I. Allchurch · 11 C. Jones · 12 K. Jones · 13 Vearnecombe · 14 Edwards · 15 C. Baker · 16 Crowe · 17 Leek · 18 Vernon · 19 Webster · 20 Elsworthy · 21 L. Allchurch · 22 T. Baker · trener: Murphy

· · ·