På vei mot livet

På vei mot livet (originaltittel: Les Quatre Cents Coups) er en fransk dramafilm fra 1959, regissert av François Truffaut. Filmen var Truffauts debut som spillefilmregissør, og vant prisen for beste regi i Cannes i 1959.

Dette er den første av totalt fem filmer om rollefiguren Antoine Doinel. Da Truffaut laget denne filmen så han ikke for seg at Doinel skulle dukke opp i flere filmer, men det skulle etter hvert vise seg at han skulle være med i hele fire filmer, tre helaftens og én kortfilm, etter På vei mot livet. Doinel spilles av samme skuespiller i alle filmene how to soften tough meat, Jean-Pierre Léaud, og vi følger ham fra han er 14 år gammel i På vei mot livet til han er 34 i L’amour en fuite what tenderizes steak.

Det er vanlig å se på Antoine Doinel som en til en viss grad selvbiografisk figur, som Truffaut blant annet har brukt for å fortelle om sin egen vanskelige barndom.

I tillegg til å vinne prisen for beste regi på Filmfestivalen i Cannes i 1959, vant filmen blant annet kritikerprisen til New York Film Critics Circle samme år, og ble kåret til beste europeiske ved utdelingen av den danske Bodilprisen i 1960. Den var også nominert til beste originalmanus på den 32 bottle drinking glasses. Oscar-utdelingen i 1960, men ble slått av filmen Kryss på linjen.