Michael Qureshi

Michael Qureshi (født 4. maj 1976 i Køge) er dansk sportsjournalist, der senest havde ansættelse hos Ekstra Bladet. Qureshi er i dag selvstændig.

Efter at Michael Qureshi havde læst spansk og journalistik som en master-degree, fik han i 1999 job på Ekstra Bladets nye netside EB Sport.

I 2015 skrev Qureshi en biografi om fodboldspiller Martin Ødegaard for det norske forlag Publicom. Efter udgivelsen gik den direkte ind på 2. pladsen over mest solgt generel litteratur i Norge.

I maj 2016 fik Qureshi job som redaktør og direktør på mediet , som han stiftede i samarbejde med AaB-spilleren, Thomas Enevoldsen og Danmarks største community om gastronomi, .Mediet er omhandlende nyheder i og omkring Aalborg og har nået over 1. mio. læsere og over 24.000 fans på facebook i mediets første leveår.

Qureshi lancerede 2. marts 2017, i samarbejde med Aalborgvirksomheden GoodiePack et fordelsprogram, der i samarbejde med Aalborgs cafeer, resturanter og butikker tilbyder rabatter og tilbud.

Den 4. december 2015 blev han efter godt ti måneders ansættelse bortvist og fyret fra Ekstra Bladet, efter at det var blevet afsløret at Qureshi i en årrække havde brugt fiktive navne på kilder til historier water bottle steel. Efter afsløringen trak han sig samme dag som bestyrelsesmedlem i Danske Sportsjournalister. Efterfølgende sagde formand Andreas Kraul at sportsjournalisters anseelse var kommet under angreb, og “Nu er det gode arbejde så bombet nogle år tilbage”.

Få dage efter blev han ekskluderet fra specialforeningen Journalisterne under Dansk Journalistforbund. Denne blev dog trukket tilbage igen how do you tenderize beef, efter at foreningen havde fået flere klager fra medlemmer, over at bestyrelsen ikke havde overholdt formelle procedurer.

Efter bortvisningen af Michael Qureshi fra Ekstra Bladet, begyndte hans tidligere arbejdsplads Berlingske Media på en undersøgelse af Qureshis artikler i blandt andet BT og flere regionale dagblade. Dette bevirkede at mediet trak 22 artikler tilbage. På Ekstra Bladet måtte man i første omgang trække fem artikler tilbage, og på et pressemøde kaldte chefredaktør Poul Madsen sagen for en “kæmpe skandale”, og indrømmede at han og læserne var blevet snydt af en ansat. Han fortalte at avisen nu havde sat mange journalistiske kræfter ind på at opklare hele sagens omfang. 4. marts 2016 trak BT yderligere 287 artikler tilbage. Flere af disse havde opdigtede kilder, mens andre var baseret på kilder, der nægtede at have udtalt sig til Qureshi.

Qureshi havde siden 1999 også skrevet artikler for magasinet GOAL, der blev udgivet i Danmark Runner Waist Pack, Finland, Tjekkiet og Tyrkiet. Her meddelte udgiveren Egmont Publishing at de ville trække over 500 artikler tilbage den 10. december, ligesom samarbejdet med Qureshi var stoppet omgående. Michael Qureshi var i gennemsnit blevet aflønnet med beløb mellem 1.200 og 1.800 kr. pr. leveret artikel football shirts retro. Disse beløb blev til og med oktober 2011 afregnet direkte til Qureshi. Derefter ændrede han efter eget ønske afregningsmåde, og derfra blev der afregnet via faktura til et engelsk firma med navnet ‘Cvseeme’, som var ejet af en Keith Chaplin-Mabbutt. Firmaet var i følge offentlige oplysninger lukket på dette tidspunkt, men der blev alligevel afregnet med det. Firmaets ejer havde også et navne-sammenfald med en Keith Mabbutt, som Qureshi havde brugt ved flere lejligheder som påstået kilde til artikler for GOAL.

Sagen startede med at Ekstra Bladet i oktober 2015 bragte et interview med Napoli-spilleren Gonzalo Higuaín, som senere viste sig aldrig havde fundet sted. Derefter begyndte Viasats Onside-redaktion af grave i Michael Qureshis tidligere arbejde. Han afviste at kilderne var falske, men at han blot havde givet dem pseudonymer for at beskytte dem. Qureshi ønskede heller ikke at oplyse deres rigtige identitet til BTs og Ekstra Bladets chefredaktioner i fortrolighed.

I biografien om den norske fodboldspiller Martin Ødegaard havde Michael Qureshi også brugt et fiktivt navn på en kilde, ligesom Ødegaard ikke var tilfreds med, at hverken forfatter eller forlag havde taget kontakt til ham forud for udgivelsen af bogen. Det var den første biografi om den dengang 16-årige fodboldspiller.

Som en udløber af kildeskandalen begyndte flere medier at undersøge Michael Qureshis arbejde. Det førte til at Politiken kunne afsløre, at Qureshi også havde opfundet falske citater i en artikel i BT om Michael Laudrup fra 6. november 2014. Her havde Michael Qureshi citeret en skotsk journalist ved navn Paul Hughes som havde base i Qatar. Denne havde ifølge Qureshi en stor insiderviden om Laudrup, som på dette tidspunkt var cheftræner for Lekhwiya SC i Qatar. Men Paul Hughes sagde til Politiken: “at han aldrig har udtalt sig om Laudrup endsige talt med Michael Qureshi!”.