Idrettsforeningen Fløya

Idrettsforeningen Fløya er et norsk idrettslag fra Tromsø som ble stiftet 22. juni 1922. Det kvinnelige fotballaget spiller i Toppserien, mens herrelaget spiller i 3. divisjon. Lagene spiller på Fløyabanen, som ble åpnet i 2005.

Da Fløya spilte hjemmekamp mot Asker i 1998 kom det 1154 tilskuere, og det var tilskuerrekord i Toppserien inntil 2007, da 1272 tilskuere så Sandviken – Grand Bodø. Mottaker av Tromsø kommunes kulturpris i 2003.

Fløyas kvinnelag har vært med i norsk toppfotball siden begynnelsen. Riktignok greide ikke Fløya å kvalifisere seg til den øverste divisjonen i 1986, og de begynte derfor i 1987 i 2. divisjon (tilsvarende 1. divisjon fra og med 1995). Allerede i 1987 vant Fløya sin avdeling i 2 lint cutter. divisjon, men ble slått ut av bærumslaget Jardar i kvalifiseringen. Også i 1988 mislyktes Fløya i kvalifiseringen, denne gangen var målforskjellen i kvalifiseringsgruppen avgjørende til Vards fordel. I 1989 vant Fløya sin avdeling for tredje gang, og denne gangen kvalifiserte de seg til 1. divisjon. Deres opphold i den øverste divisjonen ble imidlertid kort, Fløya rykket ned som nest dårligste lag, fire poeng foran Jardar.

Fløya fortsatte å tilhøre sjiktet mellom de to divisjonene. Tromsø-laget ble best i sin pulje i 2. divisjon, og i 1992 rykket laget opp til 1. divisjon igjen. 1993-sesongen gikk noe bedre enn forrige opphold, Fløya kom på en 8.-plass, og greide å beholde plassen, på bekostning av Grand Bodø og Jardar ingredients in meat tenderizer. Imidlertid rykket Fløya ned, nok en gang bak et Haugesund-lag fanny pack running, denne gangen Haugar. Først i 1997 rykket Fløya opp igjen, men med bare 6 poeng ble det nedrykk igjen i 1998. Fløya fortsatte sin heistilværelse, i 2000 var laget bare ett mål unna kvalifisering til Toppserien.

Taktomslaget kom i 2002. Fløya kvalifiserte seg knepent til Toppserien, denne gangen var det ett plussmål til lagets fordel. I sin første sesong i Toppserien (om enn femte sesong i den øverste ligaen) i 2003, kom Fløya på en 5.-plass. De fulgte opp året etter med en 3.-plass og Kristy Moore ble toppscorer i Toppserien. Også i 2005 greide Fløya en tredjeplass. Deretter falt laget tilbake, og i 2006 ble det en 7.-plass. I 2007 ble Toppserien utvidet til 12 lag, noe som kom godt med for Fløya, som kom på 9.-plass i 2007. I 2008 gikk det framover med en ny 7 design custom football uniforms.-plass, ett poeng bak sjetteplassen, og nok en gang ble Kristy Moore toppscorer.

Nordnorsk mester i fotball for menn i 1936 (to mesterskap mindre enn TIL).

Amazon Grimstad · Byåsen · Fart · Fløya · Fortuna Ålesund · Grand Bodø · Grei · Kongsvinger · Lyn · Raufoss · Øvrevoll Hosle · Åsane

Bardufoss · Bossekop · Fløya · Furuflaten · Porsanger · Stakkevollan · Tromsdalen · Tromsø

Alta 2 · Bjørnevatn · Bossekop · Fløya · Hammerfest · Ishavsbyen · Kirkenes · Salangen · Skarp · Skjervøy · Tromsø 3 · Tverrelvdalen

Bardufoss · Burfjord · Finnsnes 2 · Fløya 2 · Krokelvdalen · Kvaløya · Lokomotiv Tromsø · Lyngen/Karnes · Nordkjosbotn · Senja 2 · Stakkevollan · Tromsdalen 2