Klippemalerier i Valcamonica

Klippemalerierne i Val Camonica udgør en af de største samlinger af forhistoriske helleristninger i verden , og var det første Verdensarvssted anerkendt af Unesco i Italien (1979). Unesco har anerkendt mere end 140.000 billeder, men nye opdagelser har registreret 200.000 brine meat tenderizer, hvis ikke 300.000. Der er helleristninger spredt på alle flader i dalen, men koncentreret i områderne Darfo Boario Terme, Capo di Ponte, Nadro, Cimbergo og Paspardo.

Ristningerne blev lavet over otte tusinde år frem til jernalderen (1. årtusinde f.Kr.), mens petroglyphs fra den ældste periode tilskrives istidsfolket Camunni og er omtalt i latinske kilder. Traditionen med helleristninger stopper ikke brat: graveringer er blevet identificeret – om end i meget små antal: romerske, middelalderlige eller frem til det nittende århundrede . De fleste af disse billeder er indmejslet, mens et mindre antal er graffiti.

Figurerne er undertiden blot lavet oven i hinanden, tilsyneladende i tilfældig orden, mens de andre steder optræder i logisk sammenhæng, et billede af et religiøst ritual eller en jagtscene eller kamp. Det forklarer ordningen af billeder, som hver især er et ideogram, der ikke er det virkelige objekt, men dets “idé” Deres funktion er på grund af bl.a portugal soccer socks. højtidelige ritualer, både indenfor religion og verdslige, der blev afholdt ved særlige lejligheder, enkelt eller tilbagevendende . Blandt de mest berømte symboler i Val Camonica, er det “Rosa camuna” used meat tenderizer machine, der er et officielt symbol i regionen Lombardiet home meat tenderizer, som skiller sig ud.

I 1960’erne var arkæologen Emmanuel Anati blandt de første til systematisk at studere området. Han udarbejdede en kronologi over helleristninger for at sammenligne stil og symboler, som kunne relatere til perioder fra oldtiden til middelalderen .